تصفیه آب
تصفیه آب
(Water Treatment)،به هر فرآیندی که کیفیت آب را بهبود بخشد تا آن را برای یک هدف خاص مناسبتر سازد تصفیه گویند. هدف استفادهٔ نهایی ممکن است نوشیدن، تأمین آب صنعتی، آبیاری، نگهداری جریان رودخانه، تفریح با آب یا بسیاری از کاربردهای دیگر، از جمله بازگرداندن به صورت امن به محیط زیست باشد. تصفیهٔ آب آلایندهها و اجزای نامطلوب را حذف یا غلظت آنها را کاهش میدهد، به طوریکه آب برای استفاده مورد نظر مناسب شود.
تصفیه آب آشامیدنی
تصفیهٔ برای تولید آب آشامیدنی شامل حذف آلایندهها از آب ورودی برای تولید آبی است که به اندازهٔ کافی برای مصرف انسان بدون خطر کوتاهمدت یا بلندمدت بر سلامتی انسان باشد. موادی که در طول فرایند تصفیهٔ آب آشامیدنی حذف میشوند عبارتند از: جامدات معلق، باکتریها، جلبکها، ویروسها، قارچها و مواد معدنی مانند آهن و منگنز.
فرایند مربوط به حذف آلایندهها شامل فرایندهای فیزیکی مانند تهنشینی و فیلتراسیون، فرایندهای شیمیایی مانند ضد عفونی و انعقاد و فرایندهای بیولوژیکی مانند فیلتر کردن آهسته شن و ماسه است.
برای اطمینان از کیفیت آب، افزون بر تصفیه، مسائل مربوط به نقل و انتقال و آبرسانی نیز مدنظر قرار گرفته میشود. به همین دلیل، روش معمول برای جلوگیری از آلودگی باکتریایی در طول مرحلهٔ توزیع، نگهداشتن مواد ضدعفونیکننده در آب تصفیه شدهاست.
تصفیه فاضلاب
تصفیه فاضلاب فرآیندی است که اکثر آلایندهها را از فاضلاب حذف میکند و دو خروجی که یکی مایع و یکی لجن است را تولید میکند که جهت دفع در محیط طبیعی مناسب است. در تصفیهٔ فاضلاب میتوان از فرآیندهای زیستی استفاده کرد که این فرایندها میتواند شامل، حوضچهٔ هوادهی، لجن فعال یا فیلترهای شن و ماسه آهسته باشد. برای مؤثر بودن، فاضلاب باید توسط لوله و زیرساختهای مناسب به یک تصفیهخانه انتقال داده شود و خود فرایند نیز باید تحت نظارت و کنترل دقیق باشد. بعضی از فاضلابها نیاز به روشهای تصفیهٔ متفاوت و گاه تخصصی دارند. در سادهترین حالت، تصفیهٔ فاضلاب از طریق جداسازی مواد جامد از مایعات با روش رسوبگذاری انجام میشود. با تبدیل تدریجی مواد حل شده به مواد جامد، معمولاً یک توده بیولوژیکی، که پس از آن تهنشین میشود، یک خروجی با خلوص بیشتر تولید میشود.